Modellsamlingen

Museet har en hel del modeller av varierande slag och ålder. Det gäller skalenliga modeller som i en del fall är rörliga och visar funktionen hos sina original.

Samlingen omfattar plogar från 1920-talet, maskinmodeller från 1950-talet, samt nybyggda modeller 1995-2007. Bland annat den som visas på bilden, är en modell över hela brukssamhället, som det såg ut på masugnens tid. En annan nyare modell visar masugnen och området däromkring i slutet av 1800-talet. Vi som byggde den resonerade så här:" Hur ska vi åskådliggöra den unika bruksmiljö som fanns i Överum i vår barndom, och som till stor del ännu finns kvar och som ingen annan än vi kan minnas? Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord, och vad ska man då inte säga om en modell". Alltså byggde vi en modell.

Vi var sju hembygdsvänner i åldersklassen 70+ som i 2,5 år knåpade vid våra köksbord och hyvelbänkar med husmodeller i storlek som tändsticksaskar. Resultatet blev en inglasad modell i storlek 2,6 x 1,2 m som på Hammarsmedjans Dag år 2003 avtäcktes av "industriminnesprofessorn" Marie Nisser från KTH i Stockholm. Museet blev då ytterligare en stor sevärdhet rikare.